"TÜRKİYE İNSAN HAKLARI KONUSUNDA DUYARLI BİR ÜLKEDİR VE BU KONUDA HİÇBİR ŞEKİLDE DÜNYA STANDARTLARININ ALTINDA DEĞİLDİR"
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin insan hakları konusunda duyarlı bir ülke olduğunu ve bu konuda hiçbir şekilde dünya standartlarının altında olmadığını söyledi.
Ankara Plaza Otelde düzenlenen "Kolluk Kuvvetlerinin Güç Kullanımı" seminerinin açılışında Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp ve AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini birer konuşma yaptılar.
Açılıştaki konuşmasına, THY'nin Amsterdam'daki kazası nedeniyle üzüntülerini dile getirerek başlayan Bağış, dünyada ve Türkiye'deki gelişmelerin kamu hizmetinin standartlarını etkilediğini, bu gelişmelerin aynı şekilde kolluk kuvvetlerinin vatandaşlarla ilişkisini de etkilemekte olduğunu kaydetti.
Bağış, standartlar belirlenirken şeffaflık, hesap verilebilirlik, insan hak ve özgürlüklerine saygının çok önemli göstergeler olduğunu, Türk kolluk kuvvetlerinin dünya standartlarının çok üzerinde bir özveriyle çalıştığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz Avrupa'nın göbeğindeki ülkeler gibi değiliz. Bizim komşularımız Fransa, Almanya, İsviçre değil. Türkiye'nin gerek komşuları, gerek coğrafi konumu, gerekse insan ve uyuşturucu kaçakçılığında birçok kötü niyetli grup tarafından geçiş ülkesi olarak görülmesi, kolluk kuvveti olarak görev yapmayı zorlaştırmaktadır."
Bütün bu zorluklara rağmen zor şartlarda görev yapan kolluk kuvvetlerinin Türkiye'ye çok önemli katkıları bulunduğunu belirten Bağış, bütün bu sıkıntılar altında görev yaparken yüz binlerce insan içinden birkaçının yapabileceği hatalar nedeniyle kurumların yıpratılmasının doğru olmadığını, ancak aynı şekilde bu kurumların kendi içlerindeki hatalı mensuplarını temizlemesinin de bu kurumların yapması gereken bir şey olduğunu kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde hapsedildiğini, ancak şimdi dünya vicdanının sesi haline geldiğini belirten Bağış, Türkiye'nin geldiği noktanın onları tatmin etmediğini, çünkü demokrasi alanında halledilmesi gereken alanların halen mevcut olduğunu bildirdi.
Egemen Bağış, sadece hükümetin değil, muhalefetin de AB tam üyelik hedefine sahip çıktığını anımsatarak, "Eğer Anadolu bir konuda heyecan duyarsa, o konuda başarıyor. Bu, cumhuriyet döneminde de böyle oldu, Osmanlı döneminde de, ondan öncesinde de böyle olmuştur. Bugün Türkiye'de AB konusunda bir heyecan vardır ve bu toplumumuzun ortak paydasıdır" diye konuştu.
Bağış, konuşmasını, Almanya'nın eski başbakanlarından Willy Brandt'ın "Eğer daha fazla demokrasi daha fazla risk demekse, biz o riski üstlenmeye hazırız" sözüyle bitirdi.