BAĞIŞ TV8'DE "TARTIŞMA SAATİ" PROGRAMINA KONUK OLDU

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, 22 Mart 2008 Cumartesi günü Tv 8'de Nasuhi Güngör'ün hazırlayıp sunduğu "Tartışma Saati" programına konuk oldu. Programda AK Parti'ye açılan kapatma davasının uluslararası boyutlarından Türk-Amerikan ilişkilerine, Türkiye'nin bölgesel krizlerdeki rolünden, terörle mücadelesine kadar çeşitli konularda Nasuhi Güngör'ün ve Haber 24 Ankara Temsilcisi Yaşar Taşkın Koç'un sorularını yanıtlayan Bağış, AK Parti iktidarı döneminde Türkiye'nin pek çok zorluğa rağmen her konuda ilerlediğini ve daha da ilerleyeceğini kaydetti.

KAPATMA DAVASI

Programda ilk olarak AK Parti'ye karşı açılan kapatma davasının uluslararası yankılarından bahseden Bağış, Türkiye'nin okyanusta yalnız bir ada olmadığını, Medeniyetler İttifakı'na Eşbaşkanlık yapan ve dünya barışına öncülük eden bir ülke olarak Türkiye'de yaşanan her gelişmenin tüm dünya tarafından yakından takip edildiğini dile getirdi. AK Parti iktidarının demokrasiye ve dünya barışına yaptığı vurgunun tüm dünya tarafından takdir edildiğini belirten Bağış, başta İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier olmak üzere dünya liderlerinin kapatma davasına gösterdikleri tepkinin bunu ortaya koyduğunu belirtti.

Şiddete başvurmamış, Türkiye'nin demokratik ve ekonomik standartlarını yükseltmiş ve her iki Türk vatandaşından birinin oyunu kazanmış AK Parti'nin böyle bir durumla karşı karşıya kalmasını çok yadırgadıklarını söyleyen Bağış: "Dünyaya hoş bir görüntü vermedik. Dava dünyanın ve Türk milletinin vicdanından dönmüştür. Ama bizim tereddütümüz yok. Türkiye'nin umudu olan bir parti olarak toplumu germeden bu süreci atlatacağız ve Türkiye'yi en iyi yerlere getirmeye çalışacağız." dedi.

Bu sorun hakkında uluslararası platformda herhangi bir çalışma yapılıp yapılmayacağı ile ilgili soruya cevap veren Bağış: "AK Parti iktidarıyla şimdiye kadar nelerin başarıldığını farklı platformlarda anlattık. Anlatmaya da devam edeceğiz. Türkiye'nin imajını yıpratmayacak şekilde elimizden geleni yapacağız." şeklinde konuştu.

TERÖRLE MÜCADELE

ABD'nin davaya gösterdiği tepki ile ilgili soruya da, "ABD'nin tepkisini memnuniyetle karşıladık. Ancak başta terörle mücadele olmak üzere ABD ile birlikte çözülecek başka meselelerimiz var. Pazartesi günü ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in ülkemize yapacağı ziyarette de bunların üzerinde durulacak." şeklinde cevap verdi.

Bağış, AK Parti'nin Türkiye'de çözüm odaklı bir siyaset izlediğine atıfta bulunurken, "Biz Kuzey Irak'a, ilk kez tüm dünya tarafından destek gören kara ve hava operasyonları düzenledik. Terörün belini kırdık. Türk demokrasisini belli bir seviyeye getirdik. Yargıya söz söylemek bize düşmez, ancak bu gelişmeler böyle bir dava ile gölgelenerek Türkiye'ye haksızlık edilmiştir." dedi.

‘DEMOKRASİ MÜCADELESİ VERİYORUZ

Programda Bağış'ın geçtiğimiz günlerde ABD'de yayımlanan Los Angeles Times gazetesinde çıkan ve Türkiye'nin İran'a yaklaştığını iddia eden bir makaleye cevap olarak yazdığı mektup da gündeme geldi. Bununla ilgili soruya, yalan yanlış, herhangi bir dayanağı olmayan bu tür yorumların Türkiye'nin imajına zarar verdiğini hatırlatarak cevap veren Bağış, "ABD'de Hürriyet Heykeli ne kadar sağlamsa, Türkiye'de de AK Partinin meşruiyeti ve demokrasiye bağlılığı o kadar sağlamdır. Türkler Müslümanlığı yeni kabul etmiş değildir. Türkler, 1300 yıldır Müslüman'dır. Bu tarih, AK Parti'nin iktidar olmasından çok önceye dayanır. Türkiye'nin ileri demokrasiye layık olmadığını iddia edenlere karşı AK Parti olarak demokrasi mücadelesi vermekteyiz.'" şeklinde konuştu.

AB MÜZAKERELERİ

Bağış, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine de değindi. Türkiye'nin yönünün hep Batı olduğunu vurgulayan Bağış, AK Parti iktidarının Türkiye'nin 42 yıllık rüyasını gerçekleştirdiğini ve müzakereleri başarıyla sonuçlandırmaya da kararlı olduğunu ifade etti.

Son iki yıldır AB sürecinde duraklamalar yaşandığına dair çıkan yorumlar hakkında ise Bağış, "Burada yavaşlayan Türkiye değil AB oldu. AB bize yetişemediği için Türkiye'nin hızını kesmek istiyor. Türkiye'nin en güçlü ülke olacağını bildikleri için lokomotif ülkeler bunu yavaşlatmaya çalışıyor. AB uzun süreçli bir yolculuk, ama biz her şeyin farkındayız. Müzakerelere başlayıp bitiremeyen ülke yok. Bu hızı biraz biz belirleyeceğiz, biraz da Avrupa Birliği ülkeleri. 2013'e kadar hangi reformu ne zaman yapacağımızı duyurduk ve zamanı geldikçe üzerimize düşeni yapıyoruz. Çünkü biz sağlıklı, müreffeh ve çağdaş bir Türkiye yolundayız. Her gün yeni bir çetenin üzerine gidiliyor. Bu süreçte elbette bulanık suda balık avlayanlar, şeffaflığın önüne geçmeye çalışanlar olacaktır. Ancak bunlar AK Parti'nin kararlılığını engelleyemeyecektir." diyerek görüşlerini belirtti. Bağış, zor bir sürecin içerisinde olduğumuzu söyleyen Güngör'e: "Kolay olsa herkes yapardı, onun için bu sürece biz talibiz" dedi.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ VE ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİ Bağış, Amerikan seçim sonuçlarının ülkemizi nasıl etkileyeceği ile ilgili soruya da, "Seçim sonuçlarının bizi ana hatlarıyla çok fazla etkileyeceğini zannetmiyorum. İlk başta bazı sorunlar yaşanabilir ama biz hassasiyetlerimizi şimdiden aktarıyoruz. Başa kim geçerse geçsin haritaya bakacak, Türkiye'nin önemini anlayacak ve yanlış bir şey yapmayacaktır. Biz kendimizi yıpratmaz, ekonomimizi korursak hiçbir sorun yaşanmaz" diyerek cevap verdi.

BARIŞTA MERKEZ ÜLKE: TÜRKİYE

Türkiye'nin bölgesel gelişmelerdeki rolü hakkında da "Türkiye bölgesinde öyle bir noktaya geldi ki, İsrail askerleri kaçırıldığında İsrail Başbakanı ilk önce Sayın Başbakanımızı arayıp yardım istiyor. Aynı şekilde İsrail Lübnan'ı işgal edince de bu kez Lübnan Başbakanı'nın arayıp ilk yardım istediği ülke yine Türkiye oluyor. Tony Blair 14 İngiliz askeri kaçırıldığında yardım için ilk önce Türkiye'yi arıyor, Pakistan-Afganistan liderleri Türkiye'de bir araya gelmeye karar veriyorlar. Türkiye bölgede gücünü ortaya koyan, karmaşık denklemlerde çözücü öğe haline geldi." diye konuştu ve ekledi: "10 yıl sonra Orta Doğu 'da ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada en kıymetli pasaport Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu olacaktır.'

"ORTA DOĞU'DA ÇATIŞMANIN MALİYETİ"

AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı'nın 15–17 Mart 2008 tarihleri arasında Antalya'da düzenlediği ve Orta Doğu ve Türkiye'den tanınmış akademisyen, yazar ve siyasetçilerin katıldığı "Orta Doğu'da Çatışmanın Maliyeti" konulu yuvarlak masa toplantısında nelerin konuşulduğu ile ilgili soruya cevap vermek istemediğini, bunun toplantının kurallarına aykırı bir hareket olacağını söyleyen Bağış, herkesin yüreğindekileri masaya döktüğü bir platform sağladıklarını, bu diyalog platformunda medeni çerçevede karşılıklı fikir alışverişi yaptıklarını belirtti.

Göreve geldiklerinde iki önemli projeleri olduğunu açıklayan Bağış, bunlardan ilkinin Medeniyetler İttifakı olduğunu ve bu projeyi Eşbaşkanlıkla sağladıklarını, böylece Türkiye'nin prestij kazandığını söyledi. Diğer büyük projelerinin de İzmir'in Expo 2015'e evsahipliği yapması ve BM Güvenlik Konseyi üyeliği olduğunu hatırlatan Bağış, bu konularda da avantajlı konumda bulunduklarını, Cumhurbaşkanından muhtarına kadar herkesin bu konularda elinden geleni yaptığını belirtti. Bu arada İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinin de Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirten Bağış, Türkiye'nin hızla ilerlediğinin ve daha da ilerleyeceğinin altını çizdi.

Kıbrıs Sorunu'nun da gündeme geldiği programda, "Tek bir asker çekmeden, bir karış toprak vermeden Kıbrıs'ta dengeleri değiştirdik" diyen Bağış, Kıbrıs'ta BM zemininde her iki tarafın kabul edeceği bir çözümden yana olduklarını ve bundan sonraki süreçte de bu şekilde hareket edeceklerini söyledi.