ABD DOSTLUK GRUBUNUN VAŞİNGTON SEYAHATİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu ve Amerikan Temsilciler Meclisi Türkiye Dostluk Grubu üyeleri tarafından ortak bir kararla ve Eski Amerikan Kongre Üyeleri Derneğinin desteği ile kurulmuş olan Türkiye Çalışma Grubu her yıl düzenlediği Amerika - Türkiye Seminerlerinin ikincisi 16-22 Kasım 2006 tarihleri arasında gerçekleştirdi.

West Virginia'da gerçekleştirilen toplantıya Türkiye Büyük Millet Meclisinden AK Parti İstanbul Milletvekili ve Dostluk Grubu Eş-Başkanı Egemen Bağış, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Reha Denemeç, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, ve CHP İstanbul Milletvekili Zeynep Damla Gürel; ABD'den ise Kongre Üyesi Edward Whitfield (KY-R), Kongre Üyesi Virginia Foxx (NC-R), Kongre Üyesi Nick Rahall (WV-D), Kongre Eski Üyesi Jim Slattery (D), ve Kongre Eski Üyesi John J. Rhodes (R) katıldılar.

Ortadoğu'nun geleceği, terörle mücadele, Türkiye'nin AB üyelik süreci ve ABD'nin Türkiye'deki imajı konularının ele alındığı yuvarlak masa toplantısında katılımcılar , her türlü fikir ve düşüncelerini, bütün açıklık ve samimiyetle tartıştılar.

Türk Heyeti bu seyahat sırasında ayrıca CSIS (Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi), ATC (Amerikan Türk Konseyi), NDI (Ulusal Demokrasi Enstitüsü), ve GMF (German Marshall Fund of United States) adlı düşünce kuruluşları tarafından düzenlenmiş olan çeşitli toplantılara ve yemekli toplantılara katıldılar.

Vaşington'dan ayrılmadan heyet ile birlikte bir de basın toplantısı düzenleyen Egemen Bağış, Kongreye sunulması muhtemel yasa tasarısı hakkında şunları söyledi: "Tüm toplantılarda ABD ara seçimlerinin sonucunda Demokratların ABD Kongre ve Senatosunda çoğunluğu kazanmasının ardından Türkiye ile ilişkiler ve Kongre'ye sunulması beklenen Ermeni meselesi hakkında birçok tartışmalar yapıldı. Bildiğiniz gibi Ermeni lobisi yıllardır ABD Kongresi ve Senatosunda yoğun bir kampanya yapıyor. Başkan Bush'a rağmen Demokratların çoğunluğu ele geçirmeleri ve Kongre lideri olarak Bayan Nancy Pelosi'yi tayin etmelerinin farklı sonuçları olacaktır. Bayan Pelosi Ermenilerin büyük bir oy potansiyeli olan Kaliforniya eyaletini temsil etmektedir ve seçimler öncesi Ermeni seçmenlerine bu konuyu sonuçlandıracağına dair sözler vermiştir. Başkan Bush ile ABD Kongresi ve Senatosundaki güçlü dostlarımıza rağmen bu sene bu tasarının yasalaşma şansı büyüktür. Türk devleti ve ABD'deki Türk lobisi hemen ve yoğun bir çalışma içerisine girmelidir. Hükümetimiz Bayan Pelosi üzerindeki baskıyı arttıracaktır. Böylesi bir tasarının ABD-Türkiye ilişkilerine vuracağı ağır darbeyi gösterecek ve sonuçlarının vahim olacağını iletecektir. Ancak Türk lobisi de demokratlar üzerindeki baskılarını arttırmalıdır. Bu yıl ABD'de yaşayan her vatandaşımız bölgesini temsil eden Temsilciler Meclisi üyesine 3 mektup göndermelidir. Bunlardan birincisi Irak'ın toprak bütünlüğüne gösterdiğimiz hassasiyeti ele almalı, ikincisi Kıbrıs'ta soydaşlarımızın uğradığı izolasyon'u, uğradıkları haksızlıkları ve mağduriyetlerini dile getirmeli, üçüncüsü ise Kongre'ye sunulması olası olan Ermeni meselesi ile ilgili yasa tasarısına olan şiddetli tepkimizi dile getirmeli. Ancak el ele doğabilecek vahim bir sonucu engelleyebiliriz."