"AB ÜYELİĞİ YOLUNDA TÜRKİYE" TOPLANTISI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, terörle mücadelede demokratik değerlerden ödün verilmeyeceğini bildirdi.
Avrupa'daki sosyal demokrat ağırlıklı 18 vakıf ve 15 siyasi partinin birleşerek oluşturduğu Avrupa Forumu'nca Hilton Oteli'nde düzenlenen 'AB Üyeliği Yolunda Türkiye' başlıklı yuvarlak masa toplantısında konuşan Bağış, Türkiye'nin bugün büyüyen liberal bir ekonomi ve seküler bir demokrasiye sahip bulunmaktan gurur duyan bir ülke olduğunu belirtti.
Genç ve dinamik nüfusa sahip Türkiye'nin modern silahlı kuvvetleriyle, müttefikleriyle bölgesine barış ve güvenlik getirdiğini ifade eden Bağış, Türkiye'nin Avrupa ve Avrupa-Atlantik cemiyetlerine üye olduğunu ve AB'nin tam üyesi olma yolunda bulunduğunu kaydetti.
Çoğulcu demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı konularında ilerlemeye çok önem verdiklerini belirten Bağış, Türkiye'nin ekonomik büyüme konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.
Merkezde yer alan reformist bir hükümeti temsil etmekten gurur duyduğunu ifade eden Bağış, 6 yıl boyunca yapılan reformların, bu değişim ve dönüşümün bazı yabancı gözlemcilerce 'sessiz devrim' olarak adlandırıldığını söyledi.
Türk demokrasisinin bugün tüm zamanlardan daha güçlü olduğunu belirten Bağış, AB reform paketi çerçevesinde 33 başlıkta demokrasi, temel haklar ve özgürlükler gibi konularda daha birçok düzenleme yapılacağını bildirdi.
TERÖRİZM VE DEMOKRASİ
Türkiye'nin, uluslararası terörle mücadelenin bir parçası olduğunu ifade eden Bağış, 1990'dan beri PKK teröründe birçok kişinin hayatını kaybettiğini, bugün Türkiye'yi tehdit eden terörün yarın başkasını tehdit edebileceğini unutmadıklarını dile getirdi.
Terörün, Türk insanının birliğine ve egemenliğine zarar veremeyeceğini söyleyen Bağış, 'Türkiye, demokrasi veya güvenlikten vazgeçmeyecektir. Bunların ikisini bir arada başaracaktır. Terörle mücadelede demokratik değerlerden ödün verilmeyecektir' diye konuştu.
Türkiye'de yaşayan insanların, aynı milletin eşit üyeleri olduğunu vurgulayan Bağış, hukuk ve demokrasinin terörle mücadelede zarar görmeyeceğini belirtti.
Egemen Bağış'ın yanı sıra aynı panelde söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Prof. Dr. Doğu Ergil ve Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Üyesi Emine Bozkurt da sunuşları sonrası katılımcıların sorularını yanıtladılar.
Bağış, bir soru üzerine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, 'Biz Allah ömür verdikçe daha uzun yıllar beraberiz' sözünü hatırlatarak, bunu memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Doğu Ergil'in, 'Türkiye ne kadar fakir? Neden ortalama 4 yıl eğitim var? Neden bir iç savaş yaşanıyor?' şeklindeki soruları karşısında Bağış, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 2002'de 3300 dolarken bugün 9300 dolara çıktığını söyledi. Türkiye'de okulların 3'te birinin son 6 yılda inşa edildiğini belirten Bağış, sadece Ağrı'daki dersliklerin yüzde 65'inin inşasının son 6 yılda gerçekleştirildiğini kaydetti.
Ergil'in 'iç savaş' tabirine katılmadığını belirten Bağış, şunları söyledi:
'2002'de biz yüzde 35 oy aldığımızda, çoğunluğu Kürt vatandaşlarımızdan oluşan Güneydoğu'da oyumuz yüzde 25'ti. 2007'de ise Türkiye genelinde yüzde 47 oy aldığımızda, Güneydoğu'da yüzde 60'a yakın oy aldık. Bu da Güneydoğu'daki gönülleri kazandığımızın, halkın kendisine yol, su götürenleri, eğitim için çocuklarına ders kitapları verenleri, onlara daha iyi sağlık sistemleri hazırlayanları tercih ettiğini gösteriyor. Anayasa referandumunda yüzde 96 katılımın olduğu Güneydoğu'da halkın yüzde 92'sinin de buna 'evet' demiş olması, bu bölgedeki kardeşlerimizin artık şiddet ve terörle değil, demokratik yöntemlerle bu sorunları çözme isteğinin göstergesidir.'
Emine Bozkurt'un, '301'in düzenlenmesinde neden bu kadar geciktiniz?' şeklindeki sorusu üzerine Bağış, 'Avrupalı liderler PKK ile mücadelede yeterli desteği vermekte neden bu kadar gecikiyorlar?, AB tarafından Kıbrıs konusunda verilen sözler ne zaman tutulacak?' gibi soruların da sorulabileceğini, bu sorulara da cevap vermenin pek kolay olmadığını söyledi.
Onur Öymen'in, CHP'nin sosyal demokrasi konusunda yaptığı çalışmalara değinmesi üzerine Bağış, CHP'nin, TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesinde aksi oy kullandığını, televizyonlarda Kürtçe yayın konusu ve Vakıflar Kanununun aleyhinde oy verdiğini kaydetti.
Öymen'in 'CHP'nin demokratik bir parti olarak Ordu'nun siyasete müdahalesini desteklemediğini, Bülent Ecevit ve Deniz Baykal'ın zamanında ordu tarafından hapsedildiğini' ifade etmesi üzerine Bağış, Baykal'ın, AK Parti'yi kastederek ve Yassıada'yı hatırlatarak, 'Bundan öncekiler nasıl gelip gittiyse, bunlar da öyle gidecekler' deyip orduyu provoke etmeye ve siyaseti etkilemeye çalıştığını söyledi. Bağış, Baykal'ın, 'Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanı olmak isterse Silahlı Kuvvetlerin buna seyirci kalmaması gerektiği' yolundaki açıklamasını da hatırlattı.
'BAŞLI BAŞINA BİR MESAJ'
Bağış, çoğunluğunu sosyal demokratların oluşturduğu bir foruma AK Parti'nin davet edilmesinin 'başlı başına bir mesaj' olduğunu söyledi.
Bağış, 'Bunun sebebini sorduğumuzda, AK Parti'nin sessiz reform yaptığına inandıklarını dile getiriyorlar ve Avrupa'daki sosyal demokratlar sosyalizme AK Parti'nin diğer siyasi partilerden daha yakın olduğunu belirtiyorlar. Sosyalist Enternasyonal bizi davet ediyor. Avrupa'dan gelen sosyal demokrat partiler CHP'yi ziyaret etmezken, gerek bizim Genel Başkanımızla, gerek Meclis AB Uyum Komisyonu Başkanımızla, gerek benimle, gerek Dışişleri Bakanımızla ve Dışişleri Komisyon Başkanımızla görüşüyorlar' şeklinde konuştu.