1. ULUSLARARASI EMİNÖNÜ SEMPOZYUMU YAPILDI
1.Uluslararası Eminönü Sempozyumu 17-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleşti ve alanının önde gelen isimlerinden birçok uzman, bilim adamı ve sanatçıya ev sahipliği yaptı. 17 Haziran 2006 tarihinde gerçekleşen sempozyumun açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Açılış ve protokol sunumlarında Erdoğan'ın yanı sıra Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, sempozyum konsept danışmanı İlber Ortaylı, Ticaret Odası Başkan Vekili İbrahim Çağlar, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Muammer Güler, Prof. Dr. Cengiz Eruzun ve AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış yer aldı.
İlgiyle dinlenen açılış konuşmasında Egemen Bağış, Eminönü'nün İstanbul'daki tarihsel ve kültürel konumundan bahsetti. Eminönü'nün tarih boyunca önemini asla kaybetmediğini ve bu sayede çok katmanlı kültürel bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Bağış, tarihi yarımadadaki merkezi niteliği hiçbir zaman yitirmeyen Eminönü'nün, gelecekte de çok önemli bir merkez olma konumunu koruyacağını nakletti. Bağış İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olmasında en büyük rolü İstanbul'un Eminönü gibi tarihi derinlik ve çok kültürlülük yönlerinden dolayı aldı. Uluslararası Eminönü Sempozyumu'nun Eminönü ve İstanbul halkı için önemli bir gelişme olduğunu sözlerine ekleyen Egemen Bağış, bu organizasyonun bir öncü niteliği taşımasını ve benzeri projelerin geliştirilmesini temenni ettiğini ifade etti.
Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, açılış konuşmasında, Eminönü'nün tarihsel ve coğrafi öneminin altını çizdi ve kentin gelişim sürecinde bilime, kültüre ve tarihsel mirasa verdikleri önemi vurguladı.
İlk defa düzenlenen ve yoğun ilgiyle karşılanan sempozyumda; Tarihten Bugüne Eminönü, Eminönü ve Benzer Çevrelerde Dünya Ne Yapıyor, Eminönü'nün Değişen Misyonu, Şehir Perspektifi ve Aydın Sorumluluğu, Yönetimi Gelişmelere Hâkim Hale Getirmek, Eminönü Tarihinde İktisadi Hayat, Eminönü'nde Bir Arada Yaşama Kültürü, Eminönü'nün Odak Noktaları başlıkları öne çıktı.
"Eminönü ve benzer çevrelerde dünya ne yapıyor?" başlıklı III. oturumda Egemen Bağış, , "Kültür Başkenti İstanbul" başlıklı bir konuşma yaptı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Girişim Grubu Danışma Kurulu Başkanı olan AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür başkenti olmasının anlamına ve kazanımlarına dikkat çekti.
2000 yılında sivil girişimle başlayan hareket, şu an T.C. Dışişleri Bakanlığının öncülüğünde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı koordinasyonundaki sivil toplum kuruluşlarının çabaları ile yürütülmektedir. Yerel yönetimler, sivil toplum ve merkezi hükümetin ortaklaşa çalışmasının Türkiye'de belki de ilk örneği olan ve bu açıdan Avrupalı bir yaklaşım sergileyen bu projede takım çalışmasının önemini vurgulayan Bağış, takım ruhunun başarıya olan katkısının altını çizdi.
İstanbul'un 2010 Kültür Başkenti olmasının getirilerine dikkat çeken Bağış, İstanbul'un onu diğer metropollerden ayıran özelliklerine değindi. Farklı medeniyetlerin hoşgörü içerisinde yaşadığı bir dünya kenti haline gelen İstanbul, geçmişten getirdiği tarihsel mirasla ortak bir Avrupa kültürü yaratılmasında yeri doldurulamayacak bir rol oynayacaktır. Bu, Türkiye – Avrupa Birliği ilişkileri açısından da sevindirici bir gelişmedir. Egemen Bağış, projenin çok yönlü ve kapsamlı oluşunu vurgularken, bu çabanın İstanbul halkının desteğini almadan başarılı olamayacağını söyledi. Her bir İstanbullunun ‘hevesli katılımcı'lar haline gelmesini hedefleyen Bağış, proje tanıtımının ve kültürel imkânları halka ulaştırmanın önemine değindi. Projenin İstanbul'a kazandıracaklarından da bahseden Bağış, İstanbul'un kentsel dönüşüm, şehircilik, çevresel ve sosyal anlamda kalıcı kazanımlara kavuşacağından bahsetti. İstanbul'un Kültür başkenti olmasıyla beraber şehirde ulaşım ve altyapı gelişecek, kültür turizmi hareketlenecek, dünya basının ev sahipliğini yapacak olan şehrin tanıtımı ve marka haline gelmesinde de yardımcı olacak. Kültürel ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkilerin de geliştirilmesine katkıda bulunacak projeyle, İstanbullular ‘İstanbullu' olmanın gururunu yaşayacaklar.